PRATİK FOTOĞRAF REHBERİ – 1: İNSAN ve PORTRE
Cenk GENÇDİŞ’in Pratik Fotograf Rehberi serisinin ilk kitabı İnsan ve Portre’de portre fotoğrafçılığının ipuçları yer alıyor.
Bu kitap ana konusu insan olan fotoğrafları çekerken nelere dikkat edilirse sonuçların çok daha etkili olacağı üzerine kişisel tecrübeleri aktarmak amacıyla yazılmıştır.
Portre fotoğrafı denilince ne anlıyorum?
Sadece çok yakından çekilen, ifade, tavır, bakış, gülüş ya da herhangi bir yüz hattını hedefleyen fotoğrafları portre olarak tanımlamayı yetersiz buluyorum. Ana konusu insan olan, başrolünde bir insanın rol aldığı fotoğraflar için bu tanımı kullanmayı tercih ediyorum.
Örneğin bir göl manzarasında yer alan, fotoğrafın % 10’luk belki de daha küçük bir alanını kaplayan bir insanın varlığı elbet o fotoğrafı portre fotoğrafı yapmaz. Ancak o adam balık tutuyorsa ve oltayı savurduğu an fotoğraflandıysa bir anda fotoğrafın ilgi merkezi insan olacak, başrole soyunacaktır. Dolayısıyla artık o fotoğrafı insanın fotoğrafı kabul etmek ve portre fotoğrafı başlığında incelemek bence daha doğrudur. Burada belki de fotoğrafçının niyetinin ve izleyicinin bakış açısının belirleyici olduğunu kabul etmek gerekir. Eğer fotoğrafçı, örnek fotoğrafta balık tutan adamı vurgulayacak tercihleri yaparak fotoğrafı çektiyse elbette artık o fotoğraf insanın fotoğrafıdır. Aynı şekilde izleyici aynı fotoğrafa bakarken ilgi merkezi olarak balık tutan adamı kabul ederek fotoğrafı okuyorsa / izliyorsa fotoğrafı yine aynı başlıkta düşünmek gerekir.
Pratik Fotoğraf Rehberi-1: İnsan ve Portre kitabından sipariş vermek için tıklayın…
Diğer fotoğraf kitaplarımızı buradan görebilirsiniz…